fbpx

Konzultáció a terepen

Miután a világhálón elérhető ismeretekből felkészülve megvolt az alapvető tudásunk a közszolgáltatások rendszeréről és helyi intézményeiről, eljött az ideje, hogy helyben is tájékozódjunk. A régi munkakapcsolatoknak köszönhetően egy kisebb körben, közvetlen hangulatban beszélgettünk a járás meghatározó döntéshozóival és szakemberivel, a helyi közösségi kezdeményezések meghatározó alakjaival.

 

Újabb ismeretekkel gyarapodtunk, az eddig is ismert problémák új hangsúlyokat kaptak, új összefüggések tárultak fel – és minden olyan „megfoghatóvá” vált. Lehet információkat és adatokat tudni – de más mindezt történetiségében átlátni. Lehet szakirodalmat olvasni, adatokat böngészni – de más a napi szinten helyben változtatni próbáló, járási rendszert működtető szakember küzdelmeit, sikereit, meglátásait meghallgatni. Élesedik a kép:

Az önkormányzatok szinte eszköztelenek, a kis lakosságszám miatt a városi, kistérségi feladatok ellátása nem gazdaságos. Ráadásul az önkormányzatok is szegények, a forrásokért egymással is versengenek. Dolgozni helyben nem lehet, a közmunkát jórészt szociális alapon kell biztosítani, látszik a szegénység. Hiányoznak a diplomások, nincsenek szakemberek. És ez nem csak a közszolgáltatások biztosításában okoz gondot, hanem a társadalomfejlesztésben is: nincs egy értelmiségi közeg, amelyben erről lehetne közösen gondolkodni, tervezni, cselekedni.

(Térségi) kick-off meeting: kapcsolatfelvétel és a helyi kontextus megismerése a térségi partnereink nézőpontjából, valamint az együttműködésünk tervezése (Gönc 2018.02.21.)