fbpx

A feladat helyi vonatkozása

A Gönci járás (18 722 fő) Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi, Szlovákiával határos részén fekszik. Az ország 174 járása közül a legutóbbi adatokat vizsgálva a gönci végzett az utolsó helyen a leghátrányosabb helyzetűek sorában. A térség két városi rangú települése (Abaújszántó, Gönc) mellett 28 település tartozik még ide – jellemzően aprófalvak. A határ közelsége miatt sok szlovák állampolgár él itt, illetve a lakosság körülbelül negyede cigány nemzetiségű (a gettósodó településeken a lakosság fele).

A csökkenő népességszám és az elöregedési tendencia illeszkedik az országos tendenciákhoz, amelyet a lakosság egészségügyi állapota (szűrések hiánya stb.) és a jelenlegi leromlott lakáshelyzet nagymértékben befolyásol. Emellett a lakosság jelentős része a térségi munkaerőpiacon versenyképtelen az alacsony végzettségéből kifolyólag, így a foglalkoztatottság nagyon alacsony (a gettósodó településeken a munkaképes korú népesség közel 40 %-a nyilvántartott álláskereső). A közfoglalkoztatás az egyik legfontosabb közvetlen munkaerő piaci/segélyezési eszköz.

A járásban elérhető szolgáltatások kapcsán általánosságban elmondható, hogy a legtöbb település önkormányzata önállóan intézi az ügyeit, a földrajzi közelség ellenére sincs komoly járási összefogás. Elérhető szolgáltatások: szociális és gyerekjóléti alapellátás, házi segítségnyújtás, szenvedély és pszichiátriai betegek nappali ellátása, falugondnoki szolgálat, bölcsödétől középiskoláig stb. – amelyek közül a szociális és egészségügyi terület hozzáférhetősége időszakos és korlátolt, de a közoktatási, művelődési és egyéb (közigazgatási) területnek is sok helyen vannak fizikai és humán infrastrukturális hiányosságai.

Területi műhelymunka - előkészítése: kapcsolatfelvétel a térség döntéshozóival, helyi kontextus feltárása (Vilmány, Vizsoly, Abaújszántó, Pere, Telkibánya 2018.04.11-12. és 23-25.)