fbpx

2015. Nyári Egyetem – Ekler Éva

2015. Nyári Egyetem – Ekler Éva

2015 különös helyet foglal el a szívemben, és úgy gondolom, hogy Kunbábonyban is nagy dolgok történtek a Nyári Egyetemhez kapcsolódva.
Ebben az évben Kisközösségek Átalakulásban címmel zajlott a program július 30 és augusztus 2 között.
Én ebben az évben vettem részt először a Nyári Egyetem programján. Két kalapban is: az egyik kalapom a Pillangó Fejlesztések Pro lecsó programjához kapcsolódott, amit bemutathattunk az Utak a helyi élelmiszer ellátáshoz című beszélgetésben Réthy Kati kolléganővel.
A másik pedig a Jószomszédok-kalap volt, akikkel részt vettünk és elképesztően sokat tanultunk a Védegylet Kisközösségek Átalakulásban (KKÁ) programjában sok más, és nagyon eltérő helyzetű és tevékenységű szervezettel – többek között a Mészáros Zsuzsanna nevével fémjelzett, akkor még Adacs-Bábony Szociális Szövetkezettel - együtt.
A projekt keretében elméleti és gyakorlati tudást is kaptunk többek között bio kert kilakításához. Cseperkálóné Mirek Barbara ( Barbikert) szakszerű segítségével átalakult a zöldséges kert is a CKA Civilkollégium épülete mögött, ahonnan részben meg tudták oldani a programon résztvevők élelmezését vegyszermentesen termesztett zöldségekkel.
Transition In Action nevű nemzetközi táborban egy csomó jófej külföldi fiatallal megépítették Feldmár Nóri szakmai vezetésével a csikótűzhelyet, Tőgyi Balázs-zsal és Garamszegi Balázs-zsal a nyári kerti konyhát, az alomszéket és a zuhanyt is. Ezek az építmények a mai napig szolgálják a Nyári Egyetemre érkezőket.
Elmélet és gyakorlat - szubjektív szemezgető a bőséges programból: Ki mit lát? Kisközösségek leltára térben és időben Vercseg Ilonával, Takács-Sánta Andrással és Vágvölgyi Gusztáv-Pablóval. Közösségi kezdeményezések szegregátumokban, közösségi terek és közösségi vállalkozások működtetése Sélley Andrea és Kovács Edit műhelyében.
A Grundkert Portán pedig volt Premakultúrás főzőműhely, újrahasznosítással készült játékok, gyógynövény ismeret, játékok és mese. Jövőnk Jövünk – interaktív átalakuló közösségek játéka Kovács Bencével, és egy összegzés Tracey Wheatley-vel, hogy mi is volt a KKÁ program tanulsága.
Én nagyon sok azóta is alkalmazott szakmai tudást kaptam 2015-ben a KKÁ programtól és a Nyári Egyetem programjától is.
Hasonló élményekben van része mindazoknak, akik részt vesznek a KÖFE évente megszervezett szakmai hétvégéjén.
Ajánlom jó szívvel és elismeréssel.
Ekler Éva