fbpx

Kitekintés VI. – Tilaj, avagy a gyümölcs útja

A 170 fős Zala megyei Tilajon nagy hagyománya, komoly kultúrája van a gyümölcsöskerteknek. A tudást közössé téve és továbbadva indult el a fajták feltárása, a szaporítás, pár éve a LEADER programokba is erre alapozva vágtak bele. Mára már a fajták feltárásától kezdve a szaporításán át egészen a feldolgozásig vezet a gyümölcs útja Tilajon.

A település közel 6 km hosszan terül el, két településrészből áll, így mindenből kettő van, gyümölcsfeldolgozóból is. Az egyikben gyümölcslé készül, a másikban aszalják a hozzájuk kerülő terményeket. A termékeket nem „piacra” készítik: elsősorban a településen élők hozzák saját gyümölcseiket, és mint az önkormányzat által nyújtott helyi szolgáltatást veszik igénybe a feldolgozást. Az önkormányzati kertekben termesztett fűszerpaprikából őrlemény készül, amit a környék intézményeibe (idősotthon, panzió) szállítanak. Mindenből csak épp annyit, amire helyben igény van, és a bővítés léptéke is a helyi szükségletekkel van szoros összhangban. A kapcsolódó munkákat is a helyben élő, dolgozni máshova el nem járóknak közfoglalkoztatás keretében adják ki, ma már 7-8 főt tudnak így foglalkoztatni.

Izgalmas tapasztalás volt ez arról, hogy egy ilyen apró település hogyan látja meg a jövő lehetőségét egy olyan régre visszanyúló – már evidenciaként kezelt – helyi adottságban, mint a gyümölcsös kert. Elgondolkodtató az is, milyen jelentősége van a – helyben – reális, ezáltal terezhető léptéknek.

Tanulmányút (2.nap): megyei, kistérségi és helyi jó gyakorlatok megismerése Zalában (Tilaj 2018.11.27.)

Betűk méretezése
Kontraszt