Fõ tartalom

A járás földrajzi centrumában található települések közül elsőként Boldogkőváraljára látogattunk el, ahol az ottani Gyerekesély ház szemüvegén keresztül nyertünk bepillantást a falu életébe, fiatal szülők és gyermekeik mindennapjaiba. Hosszan beszélgettünk az intézmény beágyazódásának folyamatáról és eddigi eredményeiről, a bizalom és a közös tanulás fontosságáról.

Innen Abaújkérre indultunk tovább, ahol a település vezetője, mint a helyi gazdaságélénkítő program és szemlélet egyik mozgatórugója, mesélt nekünk többek között arról a kezdeményezésről, amelynek keretében a közel 3 hektáron elterülő önkormányzati gyümölcsösben minden tő a település egy lakójáról lett elnevezve. A „keresztelő” gondolatát figyelemfelkeltés szándéka hívta életre, amelynek fókuszában a föld, a helyi termék és az önálló termelés áll. A látogatásunk tiszteletére készített vendégváró hurka-kolbász megható gesztusa pedig csak tovább színesítette az élményt.

Utunk zárásaként érkeztünk meg Fonyba, ahol már a tavalyi találkozónkra is ellátogató helyi szervezetnek „viszonoztuk” az érdeklődést. A kulináris élvezeteket okozó ebéd közben a tevékenységeik mellett képet kaphattunk arról, hogy mit jelent a térségben civil szervezetként működni, milyen nehézségek és kihívások jellemzik a mindennapi munkát. Lehetetlennek tűnő helyzetek, kreatív megoldások – ha röviden jellemeznünk kellene.

A visszajelző körben – már csak a stáb tagjai között – egy régi szándék is újabb megerősítést kap. Ezúttal a terepek szemszögéből. A tereplátogatás helyszíneinek kiválasztásában sokféle szempont érvényesül. Helye van benne a témánkhoz kapcsolódó adekvát tartalomnak, a partnereink érdeklődésének, de legalább ilyen fontos az is, hogy a felkeresett példák-települési gyakorlatok sokszor csak ilyen alkalmakkor kapják meg azt a figyelmet, amely jelentőségük miatt megérdemel. „Megemelni” őket – ez lehet ilyen helyzetben a szerepünk, amire sokszor épp a külsőségünk (hogy a terepen kívülről jövünk) teremti meg a lehetőséget.


Szakmai műhelymunka (nemzetközi): tereplátogatás és kapcsolatépítés a külföldi partnereink és a térségi szakemberek között (Boldogkőújfalu, Abaújkér, Fony), jó gyakorlatok közös feldolgozása (Telkibánya 2019.03.19-22.)